10 saker du inte visste om kor


I ungefär 10 500 år har människor och kossor gjort gemensam sak. Vi ger dem mat och husrum, i gengäld får vi mjölk och kött. Kossor har blivit en av våra närmaste följeslagare och här kommer tio saker du förmodligen inte visste om dem.

 1. Kossor tillbringar 10—12 timmar liggandes. De kan inte heller sova stående som hästar kan. Den genomsnittliga sovtiden för en ko är fyra timmar.
 2. Har man träffat bönder från förr har man säkert hört talas om begreppet att välta kor. Det är däremot förmodligen en myt. Dels sover de inte stående och dessutom krävs det ungefär styrkan hos 4,5 personer för att tippa en ko. Rimligtvis ökar svårigheten eftersom en ko som är på väg att tippas förmodligen inte skulle stå still.

  Kossor tycker inte att man ska stå mer än man behöver.

 3. Matsmältningsprocessen hos kossor resulterar jäsningen i mellan 250—500 liter gas per dag. Det gör att kossorna står för mellan 18 och 51 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.
 4. Forskare har visat att kor som har blivit namngivna och som blir personligt behandlade producerar närmare 500 liter mer mjölk per år.
 5. Synen hos kor täcker 300 grader. Det är bara direkt framför och bakom dem som de inte kan se.
 6. Kor bygger personliga relationer till andra kor och har bästisar. Stressnivåerna hos kor ökar när de inte är med sin bästa vän. Det har tyska forskare kommit fram till.
 7. Isolerade grupper med kor utvecklar egna dialekter vilket gör att deras mu:n låter annorlunda jämfört med andra kossors.
 8. Kor har ett utmärkt luktsinne och kan sniffa sig till saker på upp till en mils avstånd.
 9. I centrala Indien kan man dömas till döden eller fängelse i upp till sju år om man dödat en ko.
 10. Kor är keliga och gillar att pussas. De slickar gärna på dig när du har blivit socialt accepterad och i gengäld får du gärna klia och kela med dem.