Djuren och mobilen


Det är inte bara vi människor som gillar mobiler, det finns även en del djur som har behållning av dem. Personligen har jag försökt engagera och undersöka hur mina egna djur förhåller sig till min mobil. Jag laddade ner ett av alla de kattspel som finns och Mysan visade i alla fall ett visst intresse. Nu är hon en katt av den sorten som inte intresserar sig för jättemycket saker alls, så när mobilen senare gick sönder låg hon inte direkt sömnlös över det.

Det har visat sig svårare att engagera hundarna. Jag läste nyligen en intervju med en veterinär som menade att hundar är alldeles för praktiska för att bry sig om bilder och stimulans som visas på skärmar. Om du visar en hund på en skärm av dig själv kommer inte det få hunden att jubla. Det är ju bara en bild, inte du på riktigt och det är den som hunden gillar. Detsamma torde gälla för bollar eller mat. Hundar engagerar sig i saker som finns på riktigt.

Apor är det annorlunda med. Titta till exempel på den här gorillan som fascinerat gärna tittar på bilder på andra gorillor.

Katter tycker nog inte att bilder och filmer på katter är det bästa av allt. Det är vi människor som gör. Katter föredrar istället spel som på ett eller annat sätt liknar hur de försöker fånga ljus- eller laserstrålar. Egentligen är det inte så konstigt att djur engageras av olika saker. Personligen tror jag att det handlar om vilket sinne som engageras. Katter har bättre syn än hundar. Hundar föredrar saker som luktar spännande. Apor liknar ju oss och att titta på andra människor eller apor gillar vi av någon anledning. I framtiden tror jag ändå att möjligheterna för djur att kunna interagera, kommunicera och använda modern teknik kommer att blir större. Se bara på den där hunden som lärt sig hantera sin egen bollmaskin. Jag funderar för övrigt på att köpa en sådan.

Det är en spännande tid vi lever i.