Fem fina vinterfåglar och maten de äter


I det här inlägget tänkte vi fokusera på några av våra vinterfåglar, de som inte lämnar skeppet för lite kyla och snö. Vi vill också slå ett lite slag för att ge dem lite mat. Häng upp en liten talgboll i trädet eller ställ ut ett fågelbord. Både för att hjälpa fåglarna överleva vintern men också eftersom det är rogivande.

Stjärtmesen

Stjärtmesen kan vara svår att upptäcka i snölandskapet eftersom den delvis är vit. Resterande kroppsdelar är dessutom bruna ibland i en röd ton, men upptäcker man den lilla rackaren är det väl värt det. Den är himla gullig. Den är döpt eftersyn mest utmärkande kroppsdel, stjärten, som utgör halva kroppslängden. Stjärtmesen har en längd på uppåt 14-15 centimeter. Ibland besöker stjärtmesar talgbollar annars livnär de sig på insekter, spindlar och andra smådjur.

Sidensvans

Sidensvans

En Sidensvans bland några av sina favoritbär.

Sidensvansen har ett rostrött ansikte, gråbrun kropp och röda, svarta och gula detaljer på vingarna och stjärten. Den känns också igen på den lilla tofsen vid huvudet. Allt som allt mäter den runt 18 centimeter. Under vintermånaderna är sidensvansen speciellt inriktad på rönnbär, i värsta fall duger även andra bär.

Koltrasten

Den manliga koltrasten känns främst igen på sing orangea näbb och kolsvarta kropp, runt ögonen har de också en orange ring. Honorna är brunspräckliga. Fågeln mäter upp till hela 25-26 centimeter. Det koltrastar gillar bäst är olika bär och frön. På sommaren äter den också insekter och maskar.

Talgoxe

Talgoxen är en av våra vanligaste spekulanter vid fågelbordet. Den gillar frön, talg och drar sig inte för en liten brödbit. Den är 14-15 centimeter lång och känns främst igen på det gula bröstet och det svart-vita huvudet. Den har också svagt blåaktiga detaljer på ving- och stjärtspetsarna som annars är vita och svarta.

Domherren

Den kanske vintrigaste fågeln av dem alla, känd från en uppsjö av julkort där den visar upp sitt röda bröst. Annars har den ett svart huvud och gråa, svarta och vita detaljer på rygg och vingar. På vintern gillar den att äta frön och olika bär.

Tänk på att olika typer av frön bjuder in olika sorters fåglar därför kan det vara bra att kontrollera mer exakt vilken fågel som äter vad. Mer information om det hittar du här. För att du ska se dem i dina träd kan det också vara bra att beskära träden på döda kvistar med mera, då kommer även fåglarna att trivas bättre där på våren också. Mer information om det hittar du här.