Lägg ägg!


Det finns så många variationer inom naturen. Det är ungefär det enda som är säkert. Allt annat är variationer och udda företeelser, som att vissa djur äter upp sina barn, andra sina älskare, några har fyra magar andra hundra ögon. Vissa byter färg andra är genomskinliga.

Kloakdjur

Det gullia och samtidigt helt bisarra lilla näbbdjuret – med näbb och bara en utgång.

Sedan finns det dem som lägger ägg och andra som inte gör det. Det som inte lägger ägg brukar vi kalla för däggdjur. Och däggdjur utmärks annars av att de ger di till sina barn som de dessutom föder levande, det är i alla fall vad vi länge trodde ända tills vi upptäckte och bekräftade att det som vanligt finns undantag till varje regel. I det här fallet kallas de för kloakdjur.

Det kallas för kloakdjur eftersom de i likhet med fåglar endas har en utgång, om du förstår vad jag menar… det finns bara ett hål som ska fungera för både avföringen och reproduktionen. Därför lägger de istället för att föda sina ungar levande. Via den här länken  får man en bättre översikt över hur det egentligen fungerar.

Rent praktiskt är det bara två djur som tillhör den här gruppen och det är det är näbbdjuret och det lilla taggiga myrpiggsvinet. Efter födseln, eller snarare kläckningen, så ammar ändå båda djuren sina ungar precis som andra däggdjur.

Anledningen till att vi kom och tänka på det här var att vi läste en artikel om det här med att man numera kan frysa ner mänskliga ägg och kan spara dem till framtiden. Det tyckte vi var himla fascinerande, hela äggrejen. Därifrån upptäckte vi de här två djuren. Om du vill veta mer om de där frysta äggen, eller om du vill veta hur många ägg tjejer har så kan du kika på den här länken.