Naturen – från det lilla till det stora till det lilla igen


Häromdagen surfade jag in på dagens nyheter och där hittade jag en nyhet om en helt ny podd, producerad av SL (Storstockholms lokaltrafik) som ska handla om djur.

I dagens allt mer urbana samhälle är det inte alltid helt lätt att se och hitta djur, därför tycker jag att idén till den här podden verkar jättebra. I den kommer Stefan Nordberg att guida oss mellan olika djur som han möter i stockholmstrakten. Det ska bli vildsvin, shetlandsponnies, ugglor, , duvor, getter, får och kaniner. Podden går under namnet ”Natur på SL-kortet” och första avsnittet har redan sänts. Jag har redan börjat följa den.

Och från det lilla till det enormt stora. Nyligen hörde jag nämligen också om ett nytt rymdprojekt. Under året kommer nämligen en stor sändare att skickas upp i rymden och monteras på den internationella rymdstationen ISS. Genom den ska man sedan börja följa en mängd djur som är utrustade med små sändare. Syftet är dels att bättre förstå hur fåglar flyttat och flyger över jorden men det kan också handla om sjukdomsspridning. Till viss del finns tydligen den här tekniken redan idag men den här nya tekniken kommer att erbjuda forskare mer saker att mäta och studera.

Ett annat tips är en helt ny bok som nyligen kommit ut i USA. Den heter ”Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are?” (är vi smarta nog för att förstå hur smarta djur är?) I den exemplifierar författaren Frans de Waal intelligens hos ett hundratals olika djur. Vissa av dem visar tydliga tecken på att vara betydligt smartare än oss. En av mina personliga favoriter finns tydligen med i boken. Bläckfisken som på många sätt är en helt övernaturligt begåvad och välutvecklad varelse. Den kan byta färg. Spruta bläck, ta sig genom trånga utrymmen, och så kan den öppna upp pillerburkar med barnsäkra lås, vilket inte ens alla (vuxna) människor klarar av utan instruktioner.