Så blir du en bättre hundägare


 

Många människor tror det är svårt att uppfostra och träna hundar men det behöver faktiskt inte vara så svårt alls. Bara du har lite grundläggande kunskap om vad du håller på med så är du redan en god bit på väg. Nedan följer lite grundläggande tips som kommer att hjälpa dig dit. Idag har vi dessutom ett särskilt fokus på din hunds hälsa och hygien.

En av de bästa förutsättningarna för att lyckas uppfostra en hund är faktiskt att hunden mår bra och är frisk. Det kan handla om att hålla ett extra öga på vikten, maten och ge din hund regelbundna promenader. Gör promenaderna till en naturlig del av vardagen. Det kommer också att stärka bandet mellan dig och din hund.

Hoppa inte över träningen bara för att du har en liten hund. Det är en sak som många ofta gör. De har en liten hund och därför ställer både ägaren och omgivningen inte lika höga krav på uppfostran. Har man en stor hund som skäller och hoppar blir bemötandet genast annorlunda. Sanningen är ändå att det inte finns några ursäkter till att ha en ouppfostrad hund, oavsett hur stor eller liten den är.

Din hunds hygien

Gör borstningen till en mysig stund. Starta sessionen genom att hjälpa din hund slappna av. Spendera lite tid med att klappa hen, börja med huvudet, sedan ryggen, tassar, mage och även svans. Tänk på att ta det lugnt och sedan när du känner att din hund är glad och avslappnad är det dags att börja borstningen.

Att hålla efter din hunds öron är viktigt. SÄrkillt om din hund har hängande öron vilket ju gör dem varmare. Det i sin tur gör att din hunds öron är den perfekta miljön för ett antal bakterier och annat. Håller man då inte efter öronen kan din hund få infektioner och andra problem. Om det skulle vara så att du tillfälligt saknar rengöringsmedel för öron går det faktiskt bra att använda servetter och ditt finger istället. Vira servetten runt ditt finger och rensa sedan din hunds öron med det. Använd aldrig någonsin tops. Det är rent farligt.

Glöm inte att se över din hunds tassar. Särskilt trampdynorna. Ibland kan de spricka och börja blöda. Därför är det viktigt att återfukta dem ibland. Det är särskilt viktigt under vintern, om hunden går på vägar som har blivit saltade. Fråga din veterinär om råd kring vilken produkt du ska använda. Undvik att använda hudkräm som är avsedda för människor, eftersom de kan göra att trampdynorna blir för mjuka. Det i sin tur kan orsaka mer skada än nytta.

 

Har du fler tips? Hör gärna av dig med dem till oss.